Digitalisering bij HLB van Daal: digitaal moet het traject sneller en efficiënter kunnen maken

29 oktober 2018
Blogs

SBR Banken brengt standaardisering en digitalisering in financiële rapportages. Voor de intermediair ontstaat er hierdoor meer tijd voor een adviestraject en profiteert de ondernemer van een snellere afhandeling door actuele kredietinformatie. HLB van Daal is zo'n intermediair, die met jarenlange ervaring en meerdere vestigingen door het gehele land ervoor zorgt dat ze bedrijven écht verder kunnen helpen. Een vraaggesprek met Frank Peters, partner en accountant bij HLB van Daal.

Digitalisering bij HLB van Daal: digitaal moet het traject sneller en efficiënter kunnen maken

Over SBR Banken

SBR Banken is een initiatief van ABN AMRO, ING en Rabobank. SBR Banken is verantwoordelijk voor de technische infrastructuur waarmee financiële rapportages van ondernemingen gestandaardiseerd naar de banken worden verstuurd. SBR Banken definieert en beheert daarnaast de gezamenlijke 'datataal' (ofwel de taxonomie) die SBR Banken mogelijk maakt.

Digitaal aanleveren

Rond het jaar 2017 kwam er vanuit de banken de behoefte en vraag om documenten SBR aan te leveren. Frank trapt af. “Hoewel dat tot nu toe nog niet zonder slag of stoot is gegaan is het voor ons wel een belangrijke stap geweest. Het grote voordeel van SBR Banken is dat er dankzij goede koppelingen snelle rapportages kunnen worden verzorgd. De lijntjes worden sneller.

Digitalisering

“Wij zijn zelf een enorme voorstander van digitalisering en robotisering. Wij maken het liefste alles zo digitaal als mogelijk, gezien wij hier ook het nut van in zien. Wij streven ernaar om in de toekomst helemaal niet meer met papieren documenten te werken. Om dit doel te realiseren hebben wij sinds een paar jaar een intern business development en ICT-team, met als doel  onder andere digitalisering en robotisering. Op deze manier hoeven wij ons minder te focussen op het verwerken van documenten.“

“De digitalisering gaat sneller dan vele mensen denken. Wij lopen voorop in de digitalisering. Wij voelen onszelf niet verplicht, maar het maakt het werken simpelweg vele malen efficiënter” geeft Frank aan.

Werken met SBR Banken

“Ik ben medeverantwoordelijk voor ICT binnen ons bedrijf, en zodoende dus ook voor de koppeling met SBR Banken. Met de taxonomieën hebben we tot noch toe wat problemen ervaren. Ik adviseer dat er goed wordt gekeken naar de standaardisatie van de documenten, zo ook bij de banken. Nu kost het simpelweg soms nog te veel tijd om tot een complete en gevalideerde SBR rapportage te komen. “ sluit Frank af.

Frank Peters, HLB Van Daal
Frank Peters, HLB Van Daal

Standaard Bankverklaring; van gedoe naar gemak

Bedrijven, overheden en andere organisaties, die onderdeel uitmaken van een 'keten', merken dagelijks het belang van een optimale uitwisseling van digitale informatie; om processen beter, efficiënter en sneller te...

09 augustus 2018
Blogs

Stuur jij de jaarrekening nog met open enveloppe?

De laatste maanden was iedereen in de ban van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wie had er niet een mailbox vol met mailtjes waarin bedrijven opnieuw toestemming vroegen om jouw persoonsgegevens te...

16 juli 2018
Blogs