Digitalisering bij NNO Accountants: alles digitaal is sneller en makkelijker

31 oktober 2018
Blogs

SBR Banken brengt standaardisering en digitalisering in financiële rapportages. Voor de intermediair ontstaat er hierdoor meer tijd voor een adviestraject en profiteert de ondernemer van een snellere afhandeling. NNO Accountants is zo'n intermediair, die al 9 jaar geleden digitalisering als prioriteit had en inmiddels ook met SBR Banken werkt. Een vraaggesprek met Lauran Hazen, eigenaar en adviseur bij NNO Accountants.

Digitalisering bij NNO Accountants: alles digitaal is sneller en makkelijker

Over SBR Banken

SBR Banken is een initiatief van ABN AMRO, ING en Rabobank. SBR Banken is verantwoordelijk voor de technische infrastructuur waarmee financiële rapportages van ondernemingen gestandaardiseerd naar de banken worden verstuurd. SBR Banken definieert en beheert daarnaast de gezamenlijke 'datataal' (ofwel de taxonomie) die SBR Banken mogelijk maakt.

Digitaal aanleveren

NNO Accountants levert vanaf 2017 via SBR Banken kredietrapportages aan bij de banken. Dat is tot nog toe zonder klachten verlopen. Maar, geeft Lauran aan: “De banken willen digitaliseren, net zoals NNO Accountants, maar sommige klanten zijn nog niet zo ver. Maar als de bank vraagt om het digitaal aan te leveren, doen wij dat altijd. Wij werken eraan dat onze klanten ook aan deze manier van aanleveren mee willen werken.”

Digitalisering

“Wij zijn al een jaar of 9 bezig om te digitaliseren en hier horen ook dit soort stappen bij. Een alternatief is het aanleveren van jaarrekeningen in PDF per mail, wat daarna moet worden ingescand en daardoor veel tijd in beslag neemt.

Voor ons was het ook een hele stap. Wij zijn namelijk een accountantskantoor dat gewend was om met papieren dossiers te werken, maar sinds 9 jaar werken we grotendeels digitaal. Alles digitaal betekent ook dat je alles terug kunt vinden. Sneller en makkelijker.” geeft Lauran aan. “Wij zouden niet meer terug willen in ieder geval.”

Werken met SBR Banken

NNO Accountants heeft sinds het begin van dit jaar zo'n 40 jaarrekeningen via SBR Banken laten lopen. Er zijn natuurlijk situaties waar klanten geen jaarrekeningen nodig hebben, of waar ondernemers toch liever de ouderwetse manier van werken prefereren. Maar, geeft Lauran aan, iedere verandering kost tijd en beetje bij beetje wordt dit ook steeds 'normaler'. Op de vraag of hij tips heeft voor SBR Banken, wordt een duidelijk antwoord gegeven. “Nee, niet echt. Maar als ik er toch één mag geven: “Wij werken voor verschillende niches, zoals bewindvoerders en het Ministerie van Volksgezondheid. Helaas kunnen wij nog niet met SBR werken voor deze branches. Dit zou wel gemakkelijk zijn als dit ook via SBR Banken gaat lopen.”

Standaard Bankverklaring; van gedoe naar gemak

Bedrijven, overheden en andere organisaties, die onderdeel uitmaken van een 'keten', merken dagelijks het belang van een optimale uitwisseling van digitale informatie; om processen beter, efficiënter en sneller te...

09 augustus 2018
Blogs

Stuur jij de jaarrekening nog met open enveloppe?

De laatste maanden was iedereen in de ban van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wie had er niet een mailbox vol met mailtjes waarin bedrijven opnieuw toestemming vroegen om jouw persoonsgegevens te...

16 juli 2018
Blogs