Dit is het laatste nieuws

Accountants omarmen SBR Jaarrekening: ‘de jaarrekening in pdf kan naar het museum'

09 mei 2019
Algemeen

Accountants en intermediairs zijn positief over de versimpeling van het aanleverproces van SBR rapportages aan banken. Softwareleveranciers hebben het zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt: met slechts enkele drukken op de knop wordt de SBR Jaarrekening veilig en snel verzonden. Dit betekent dat de 'PDF-stroom' naar banken snel gaat opdrogen; SBR is de toekomst!

SBR Jaarrekening

Bij het aanleveren van de SBR Jaarrekening is het niet langer nodig om aanvullende toelichtingen te verzamelen. De SBR Jaarrekening is gelijk aan de inrichtingsjaarrekening en daarmee onderdeel van het standard proces van een accountant. Daarnaast bespaart de accountant of intermediair veel tijd, omdat het opstellen van een aparte SBR Kredietrapportage overbodig is geworden. De banken vragen hun zakelijke klanten inmiddels actief om alleen nog maar een SBR Jaarrekening aan te leveren. In specifieke situaties kan nog om aanvullende toelichtingen worden gevraagd, maar dat is meer uitzondering dan regel. Steeds meer kantoren genereren daarom binnen het samenstelproces standaard de SBR Jaarrekening.

Softwareleveranciers

In de afgelopen jaren is door softwareleveranciers fors geïnvesteerd in de SBR Kredietrapportage. De functionaliteit binnen de software is doorontwikkeld en steeds gebruikersvriendelijker geworden. Desondanks is het gebruik door accountants en intermediairs niet echt van de grond gekomen, mede door de hoeveelheid toelichtingen en extra datavelden die gevuld moesten worden. De introductie van SBR Nexus van de SBR Jaarrekening werd dan ook met enthousiasme ontvangen.  Het belangrijkste doel: beter aansluiten bij het proces van de accountant/intermediair. De bereidheid om de SBR Jaarrekening te implementeren was dan ook bijzonder groot. De nauwe samenwerking tussen SBR Nexus en de softwareleveranciers heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe rapportages effectief en snel zijn geïmplementeerd.

Niets doen is geen optie

Steeds meer klanten krijgen van hun bank het verzoek om de SBR Jaarrekening aan te leveren. Levert de klant een pdf-bestand aan, dan kan de bank hiervoor extra kosten in rekening brengen. Zonde, aangezien de SBR Jaarrekening met enkele drukken op de knop kan worden verstuurd. Nagenoeg alle softwareleveranciers ondersteunen inmiddels de SBR Jaarrekening en banken gaan er -terecht- vanuit dat de accountant/intermediair dit kan faciliteren voor haar klanten. SBR wordt steeds meer de standaard. Bent u nog niet aangesloten bij SBR Nexus? Ga naar www.sbrnexus.nl/aansluiten of neem contact op met SBR Nexus via telefoonnummer (020) 261 69 22.

Heeft u liever een persoonlijke toelichting of een in-house presentaties voor uw medewerkers? Wij helpen u graag. Als u een e-mail stuurt naar info@sbrnexus.nl nemen wij direct contact met u op.

Rabobank, ING en ABN Amro over de SBR Jaarrekening

Banken stellen de SBR Jaarrekening ook als norm en vragen er actief om bij ondernemers.

In deze video leggen ABN Amro, Rabobank en ING het belang uit van digitale uitwisseling van financiële gegevens. Snel, veilig...

26 januari 2021
Algemeen

Digitaal aanleveren, juist nu!

De Coronacrisis is voor ondernemers een uitdagende periode. In veel branches leiden de maatregelen tot sluiting, minder omzet of nieuwe initiatieven. Het aantal ondernemers wat een beroep doet op een van de banken...

22 april 2020
Algemeen

DataDeelCoalitie officieel van start

Op 30 januari is de Data Sharing Coalition in het Muntgebouw in Utrecht officieel van start gegaan. Dit initiatief komt voort uit een onderzoek dat in 2018 door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is...

04 februari 2020
Algemeen