Dit is het laatste nieuws

Bekijk ons event SBR Banken - Time to Change terug!

20 december 2018
Algemeen

Op 6 december jl vond ons event SBR Banken - Time to Change plaats. We keken kort terug op bijna 9 jaar SBR Banken. Maar vooral keken we vooruit. SBR Banken gaat namelijk door onder een nieuwe naam: SBR Nexus. Met een geheel nieuwe visie en aanpak: Versimpelen, Verbreden en Vernieuwen. Van de pleniare sessie is een videoregistratie gemaakt zodat deelnemers en genodigden die het event helaas niet bij konden bijwonen het terug kunnen kijken.

 

Welkom door Boris Bonsel

Nieuwe naam, visie en aanpak
De afgelopen maanden hebben wij terugkeken op bijna 9 jaar SBR Banken. Er gingen dingen goed er kunnen ook veel dingen beter. Zo bleek uit de feedback die wij bij leveranciers, partners en gebruikers ophaalden. De belangrijkste verbeteringen: 

  • Rapportages moeten makkelijker leesbaar zijn voor medewerkers van banken
  • Gebruik maken van bestaande rapportages i.p.v. maatwerk 
  • Beter aansluiten bij werkprocessen van accountants/intermediairs, taxateurs en banken

Naast verbeterpunten zijn er ook ontwikkelingen in die markt die nieuwe kansen bieden voor SBR Banken. Data speelt een steeds belangrijkere rol in de economie. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven hun bedrijfsvoering steeds meer gaan baseren op data; zoals het aanbieden van nieuwe producten en/of diensten, het vergroten van interne efficiency en het verbeteren van risicomanagement. Dat houdt in dat ook ondernemers steeds vaker gevraagd zullen worden om hun bedrijfsinformatie aan te leveren bij verschillende bedrijven en instanties. Maar ondernemers ervaren in de huidige situatie veel praktische drempels, bijvoorbeeld ten aanzien van veiligheid en het missen van standaarden.  

SBR Nexus: makkelijk en veilig delen van bedrijfsinformatie 

De combinatie van verbeterpunten en nieuwe kansen resulteert in een nieuwe visie, een nieuwe aanpak en een nieuwe naam: SBR Nexus. SBR Nexus wil hét netwerk worden waar Nederlandse ondernemingen hun bedrijfsinformatie makkelijk en veilig kunnen delen met uiteenlopende partijen.

De nieuwe aanpak van SBR Nexus gaat aan de hand van 3 pijlers: Versimpelen, Verbreden en Vernieuwen.

Versimpelen
De processen voor zowel zendende partijen als ontvangende partijen worden sterk versimpeld. Het gebruikersgemak zal voorop komen te staan. Een belangrijk onderdeel van de versimpeling is het aansluiten bij bestaande rapportages; zoals de inrichtingsjaarrekening (Q1 2019) en IB-aangifte  (Q2 2019). Dit maakt het voor de intermediairs makkelijker omdat deze rapportage al beschikbaar is binnen hun bestaande processen.

Verbreden
Naast banken zullen er komende jaren steeds meer ontvangende partijen aangesloten worden op het netwerk van SBR Nexus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brancheorganisaties, alternatieve financieringspartijen en leasemaatschappijen. 

Vernieuwing
Naast nieuwe partijen zullen er komende jaren ook nieuwe datastromen worden ontwikkeld. Denk hierbij aan datastromen t.b.v. het aanvragen van een financiering, het aanvragen van een leaseovereenkomst, benchmarking en ken-je-klant. Ook mogelijkheden tot nieuwe manieren van datadelen voor ondernemingen worden onderzocht. 

Vragenronde

 

Rabobank, ING en ABN Amro over de SBR Jaarrekening

Banken stellen de SBR Jaarrekening ook als norm en vragen er actief om bij ondernemers.

In deze video leggen ABN Amro, Rabobank en ING het belang uit van digitale uitwisseling van financiële gegevens. Snel, veilig...

26 januari 2021
Algemeen

Digitaal aanleveren, juist nu!

De Coronacrisis is voor ondernemers een uitdagende periode. In veel branches leiden de maatregelen tot sluiting, minder omzet of nieuwe initiatieven. Het aantal ondernemers wat een beroep doet op een van de banken...

22 april 2020
Algemeen

DataDeelCoalitie officieel van start

Op 30 januari is de Data Sharing Coalition in het Muntgebouw in Utrecht officieel van start gegaan. Dit initiatief komt voort uit een onderzoek dat in 2018 door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is...

04 februari 2020
Algemeen