Dit is het laatste nieuws

Digitalisering van de vastgoedketen: makkelijk en veilig data uitwisselen

26 juni 2019
Algemeen

SBR Nexus bouwt aan platform om het uitwisselen van informatie tussen partijen in de vastgoedsector verder te digitaliseren. Hiermee wordt het fundament gelegd voor het makkelijk en veilig uitwisselen van data tussen alle partijen in de vastgoedsector: vastgoedbeleggers, beheerders, banken, taxateurs en softwareleveranciers. Belangrijk uitgangspunt is dat eigenaren van data regie houden op hun eigen data.  

Digitalisering van de vastgoedketen: makkelijk en veilig data uitwisselen

Hoewel de vastgoedsector van oudsher een traditionele business is, is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in het digitaliseren van de sector. Het ontbreekt echter nog aan een platform om deze data eenvoudig tussen organisaties onderling te kunnen uitwisselen. SBR Nexus gaat deze standaard samen met de vastgoedsector ontwikkelen, zodat er een platform wordt gecreëerd waarin alle partijen makkelijk en veilig hun data kunnen delen met een door hun gekozen ontvanger.  

 

Ontwikkeling in fases 

De eerste toepassing die wordt ontwikkeld betreft de uitwisseling van huurgegevens tussen vastgoedbeleggers en financiers (banken). In de vervolgtrajecten zijn ook andere toepassingen (door andere partijen) toe te voegen, zoals taxateurs en beheerders. Er wordt een oplossing ontwikkeld voor partijen die met property of asset managementsoftware werken, maar ook voor partijen die dit niet doen. SBR Nexus heeft ervoor gekozen om gebruik te maken van het AXIOM-platform dat door Deloitte is ontwikkeld.  

Naast het onderling uitwisselen van data, werkt SBR Nexus aan een audittrail om deze data in de vorm van 'hashes' vast te leggen. Eigenaren van data bepalen uiteraard zelf wie toegang heeft tot hun informatie; aan de hand van deze hashes kunnen ontvangers eenvoudig vaststellen of de juiste en actuele data ontvangen is. Om deze audittrail te realiseren, worden elementen vanuit de blockchaintechnologie gebruikt. De betrokken partijen (onder meer banken, taxateurs, vastgoedeigenaren en beheerders) kunnen zo allemaal over dezelfde courante informatie beschikken, eenvoudig en tegen lagere kosten.  

Projectleider  

Voor de uitvoering van dit project heeft SBR Nexus Frank Kerstens, hiervoor Head of Real Estate Innovation bij ABN AMRO, aangetrokken. Frank Kerstens: “Ik kijk er enorm naar uit deze uitdagende klus tot een succes te maken. Een mooi uitgangspunt is dat er in de sector een stevig fundament ligt voor dit project. We zien al mooie ontwikkelingen qua digitalisering in het vastgoed. Samen met de gehele keten verwachten we grote efficiencyvoordelen te kunnen behalen. De komende maanden staan in het teken van het concretiseren van het project, waarbij we verwachten na de zomer de eerste contouren te kunnen presenteren.” 

Sander Middendorp, directeur SBR Nexus: “Wij zijn erg blij dat we Frank hebben kunnen aantrekken voor dit belangrijke project. Zijn ruime ervaring in het vastgoed en de combinatie van business en IT-ervaring, gaat ons zeker helpen om dit project tot een succes te maken. Hij heeft veel kennis van de markt en beschikt over het juiste netwerk om alle betrokken partijen op één lijn te krijgen. Een mooie uitdaging en ik heb er alle vertrouwen in!” 

Over SBR Nexus 

SBR Nexus is een coöperatie, speciaal opgericht om data-uitwisseling in de markt te faciliteren. Eerdere door SBR Nexus ontwikkelde ketens zijn de SBR Jaarrekening en SBR vastgoedtaxaties. SBR Nexus heeft veel ervaring in het in samenwerking met diverse marktpartijen ontwikkelen van datastandaarden, waaronder de vastgoedtaxonomie. Daarnaast beschikt SBR Nexus over een infrastructuur voor uitwisseling met connecties vanuit vele softwarepakketten en banken.  

 

Meer informatie?:

Frank Kerstens, Lead Product Manager 

Frank.kerstens@sbrnexus.nl 

(06) 51 90 13 74 

 

Saskia Wagenaar, Lead Marketing & Customer Experience

Saskia.wagenaar@sbrnexus.nl 

(06) 12 93 42 09 

 

 

Rabobank, ING en ABN Amro over de SBR Jaarrekening

Banken stellen de SBR Jaarrekening ook als norm en vragen er actief om bij ondernemers.

In deze video leggen ABN Amro, Rabobank en ING het belang uit van digitale uitwisseling van financiële gegevens. Snel, veilig...

26 januari 2021
Algemeen

Digitaal aanleveren, juist nu!

De Coronacrisis is voor ondernemers een uitdagende periode. In veel branches leiden de maatregelen tot sluiting, minder omzet of nieuwe initiatieven. Het aantal ondernemers wat een beroep doet op een van de banken...

22 april 2020
Algemeen

DataDeelCoalitie officieel van start

Op 30 januari is de Data Sharing Coalition in het Muntgebouw in Utrecht officieel van start gegaan. Dit initiatief komt voort uit een onderzoek dat in 2018 door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is...

04 februari 2020
Algemeen