Dit is het laatste nieuws

Het aanleveren van SBR Jaarrekeningen bij banken minder werk dan een PDF-jaarrekening mailen

18 maart 2019
Algemeen

'Gedoe en tijdrovend' dat beschrijft het beste hoe het aanleveren van een SBR kredietrapportage naar de banken in het verleden voor accountants en administratiekantoren was. SBR Nexus, voorheen SBR Banken, gooide eind 2018 het roer om en in samenwerking met alle grote leveranciers van accountancysoftware ontwikkelde zij de SBR Jaarrekening. Die kun je vanaf nu met slechts enkele klikken makkelijk en bovendien veilig aanleveren bij de banken.

Het aanleveren van SBR Jaarrekeningen bij banken minder werk dan een PDF-jaarrekening mailen

SBR Banken startte in 2010 met als doel een papierloos efficiënt kredietproces voor alle ondernemers in Nederland. Eind 2018 is de balans opgemaakt. Er is gekozen om het roer om te gooien en belangrijke veranderingen door te voeren. Met SBR Nexus als nieuwe naam en 'Versimpelen, Verbreden en Vernieuwen' als aanpak.

Het introduceren van de SBR Jaarrekening is de eerste grote stap in het versimpelen van de dienstverlening. Voorheen bestond de SBR kredietrapportage uit een enorme dataset. Er moest meer informatie aangeleverd worden dan waar de accountants of administratiekantoren in de administratie en jaarrekening over beschikten. Met de nieuwe SBR Jaarrekening wordt beter aangesloten bij het werkproces van de accountant. De SBR Jaarrekening is gebaseerd op de inrichtingsjaarrekening. Dat betekent dat er aanzienlijk minder data aangeleverd hoeft te worden bij de banken. Bovendien is de gevraagde data al aanwezig bij accountants en administratiekantoren en levert dus geen extra werk meer op. In de meeste rapportagesoftware, zoals CaseWare, Unit4, ProManagement, MLE en Visionplanner kun je met slechts een paar klikken komen van een KvK publicatiestuk (SBR) naar een SBR Jaarrekening. Eind maart zijn alle softwareleveranciers gereleaset.

Banken gaan vanaf nu actief vragen om de SBR Jaarrekening. Het uitlezen van SBR Jaarrekeningen door medewerkers van de bank is ook verbeterd wat betekent dat zij niet langer hoeven te vragen om PDF-jaarrekeningen. ABN AMRO heeft begin deze maand als eerste bank zijn klanten gevraagd om deze nieuwe vorm van SBR rapportages. ING en Rabobank volgen komende weken.

Vooruitlopend op de komende vraag van ondernemers om voor hun een SBR Jaarrekening aan te leveren bij de bank kunnen accountants en administratiekantoren zich nu al voorbereiden. Het aansluiten bij SBR Nexus met een geldig PKIoverheidcertificaat is nodig om rechtstreeks aan te kunnen leveren via software. Alleen met dit certificaat kunnen de banken verifiëren wie de SBR Jaarrekening heeft aangeleverd. Aansluiten kan in enkele simpele stappen. Iedereen die zich in het verleden al aangesloten heeft bij SBR Nexus dienen te checken of hun PKIoverheidcertificaat van destijds nog geldig is.

Rabobank, ING en ABN Amro over de SBR Jaarrekening

Banken stellen de SBR Jaarrekening ook als norm en vragen er actief om bij ondernemers.

In deze video leggen ABN Amro, Rabobank en ING het belang uit van digitale uitwisseling van financiële gegevens. Snel, veilig...

26 januari 2021
Algemeen

Digitaal aanleveren, juist nu!

De Coronacrisis is voor ondernemers een uitdagende periode. In veel branches leiden de maatregelen tot sluiting, minder omzet of nieuwe initiatieven. Het aantal ondernemers wat een beroep doet op een van de banken...

22 april 2020
Algemeen

DataDeelCoalitie officieel van start

Op 30 januari is de Data Sharing Coalition in het Muntgebouw in Utrecht officieel van start gegaan. Dit initiatief komt voort uit een onderzoek dat in 2018 door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is...

04 februari 2020
Algemeen