Dit is het laatste nieuws

Aanvraag Standaard Bankverklaring: we zijn benieuwd naar jouw ervaring. Doe mee met de pilot!

25 April 2024
Algemeen

Op dit moment is het aanvragen van een Standaard Bankverklaring (SBV) vaak nog een omslachtig proces. Denk hierbij aan de handelingen als het downloaden, uitprinten, opzoeken van alle benodigde gegevens, het handmatig invullen en de ondertekening met een “fysieke handtekening” van het formulier en als het laatste het versturen naar de bank.

Dit proces kan gemakkelijker, sneller en veiliger. Samen met ondernemingen, accountants, softwareleveranciers en banken zijn we een project gestart om zowel het aanvraagproces als de teruglevering van de Standaard Bankverklaring te digitaliseren via Standard Business Reporting. Hiervoor maken we gebruik van (inter)nationale standaarden voor het opstellen, ondertekenen, verzenden en ontvangen van de SBV.

De volledige digitalisering van de Standaard Bankverklaring bestaat uit twee fases. De eerste fase is het aanvragen van de SBV.  De tweede fase de Teruglevering van de SBV door de bank. Het project is nu in het eindstadium van fase 1. Dit betekent dat het gehele aanvraagproces is gedigitaliseerd en dat we het proces graag met elkaar, accountant, ondernemer en bank, willen testen tijdens een pilot.

De pilot
Tijdens deze pilot kunnen accountants samen met hun klant een SBV digitaal aanvragen bij ING en Rabobank. Het aanvragen is in deze periode gratis.

Voor deelname kan er gekozen worden uit drie opties:

Optie 1: Accountant en ondernemer testen uitsluitend het SBV-aanvraagproces, maar de bank zal de aanvraag na ontvangst niet in behandeling nemen en de aanvraag verwijderen.

Optie 2: Optie 1 maar met als verschil dat er al een SBV via de oude fysieke route is ingediend en in behandeling/ behandeld is door de bank. Ook in dit geval wordt slechts de digitale weg getest en wordt de SBV-aanvraag door de bank na ontvangst verwijderd.

Optie 3: Accountant en ondernemer sturen de SBV-aanvraag in met als doel dat de bank de SBV terug levert. Omdat we in de pilot enkel het aanvraagproces testen zal de teruglevering nog op de huidige wijze plaatsvinden.

Selectiecriterium voor deelname aan de pilot

  • Alleen klanten van ING en Rabobank.
  • Alleen ondernemingen met een zelfstandig tekenbevoegde (dus niet gezamenlijk bevoegd).
  • Alleen enkelvoudige SBV-aanvragen (dus niet voor meerdere entiteiten tegelijkertijd).

Het digitaal aanvragen van een Standaard Bankverklaring in 3 stappen

SBV image

Stap 1: Het SBV-aanvraagformulier online invullen door accountant of administratiekantoor
Een accountant hoeft enkele gegevens waaronder KVK-nummer en IBAN-rekeningnummer van de ondernemer in te vullen.

Stap 2: Digitaal akkoord geven voor de SBV-aanvraag door onderneming/ tekenbevoegde
Ondanks dat de accountant de aanvraag invult, moet de ondernemer de SBV-aanvraag ondertekenen. Ook deze stap is gedigitaliseerd, waarbij de tekenbevoegde van de onderneming via een digitale handtekening de SBV eenvoudig ondertekent. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt vande app's van Digidentity of Vidua. In FAQ staan de verschillen tussen deze app's bescheven.

Stap 3: Verzenden aan bank
Na het ondertekenen wordt de SBV-aanvraag automatisch verzonden aan de opgegeven bank. Let op; tijdens de pilot is het terugleveren van de SBV-aanvraag nog niet mogelijk. Dit wordt nog gedaan middels de huidige kanalen.

Wil je meer weten over de SBV-aanvraag? Bekijk onze Onepager.

Wanneer vindt de pilot plaats?
Tot en met 30 juni 2024 kunnen accountants en ondernemers via de pilot de SBV-aanvraag aanleveren bij de ING of Rabobank

Aanmelden voor de pilot
Jouw mening telt. Wil je graag deelnemen aan de pilot, neem dan contact op met Eveline Karper (eveline.karper@sbrnexus.nl). Samen zorgen we voor een succesvolle pilot en daarna een efficiënte en effectieve aanvraag van de SBV.

Veel gestelde vragen en antwoorden over de FT18

SBR Nexus zet zich samen met haar partners in om het aanleveren van jaarrekeningen via SBR steeds makkelijker te maken. In februari 2024 is de laatste financieringstaxonomie FT 18 geïmplementeerd door de meeste...

15 March 2024
Algemeen

Rabobank, ING en ABN Amro over de SBR Jaarrekening

Banken stellen de SBR Jaarrekening ook als norm en vragen er actief om bij ondernemers.

In deze video leggen ABN Amro, Rabobank en ING het belang uit van digitale uitwisseling van financiële gegevens. Snel, veilig...

26 January 2021
Algemeen