SBR Direct voor de ondernemer

Heeft jouw intermediair geen geschikte software om aan te leveren via SBR Nexus? Gebruik dan SBR Direct.

SBR Direct is het online aanleverportaal van SBR Nexus. Dit portaal biedt jou de mogelijkheid om zelf, met hulp van jouw intermediair, een SBR Jaarrekening te versturen naar de banken.

Het is als ondernemer niet noodzakelijk om je eerst aan te sluiten op SBR Nexus. Je maakt enkel een account aan op SBR Direct. Wanneer jij aan de slag gaat, nodig je tijdens de registratie jouw intermediair uit door middel van een invitatiecode. Jouw intermediair vult vervolgens de SBR Jaarrekening in. Wanneer dit gereed is ontvang jij een mail, check je de input en verstuur je zelf de SBR Jaarrekening naar de bank van jouw keuze.

Handleiding SBR Direct ondernemer

 

SBR Direct voor de intermediair

Wil jij jouw klanten helpen bij het aanleveren van SBR Jaarrekeningen maar ondersteunt jouw software SBR Nexus niet? Raad jouw klant dan SBR Direct aan.

Jouw klant start het proces op SBR Direct en jij ontvangt een invitatiecode waarmee jij toegang krijgt tot het dossier van jouw klant. Vervolgens vul jij de SBR Jaarrekening in. Voor het gebruik van SBR Direct moet je als intermediair over een geldig PKIoverheidcertificaat beschikken.

Handleiding PKIoverheidcertificaat

Let op! Onderhanden werk verdwijnt na de release van 15 maart

 Import gegevens vanuit fiscale software

De kredietrapportages hergebruiken zoveel mogelijk concepten uit de Nederlandse taxonomie (NT). Hierbij kunnen bijv. algemene, fiscale en commerciële (KvK) elementen gebruikt worden. Een fiscale aangifte (NT-rapport Belastingdienst Inkomstenbelasting) kan geïmporteerd worden in SBR Direct, waarbij zoveel mogelijk gegevens overgenomen worden in de kredietrapportage “IHZ-aangifte met winstbijlage”. SBR Direct importeert gegevens alleen indien de conceptdefinities exact gelijk zijn.

Tot de BT2016 werden er vooral fiscale elementen uit de NT hergebruikt voor de winstbijlage in de rapportage 'IHZ aangifte met winstbijlage'. In 2017 (BT11) is overgestapt op commerciële elementen voor de winstbijlage. Als gevolg hiervan worden er in SBR Direct minder gegevens hergebruikt tijdens de import van een aangifte. Hierdoor zijn veel invoervelden in SBR Direct na de import niet meer gevuld.

O.a. Nextens biedt de mogelijkheid om de IB- en VPB-aangifte in XBRL formaat te downloaden. Dit rapport bevat uitsluitend NT (Belastingdienst) concepten. Deze concepten komen beperkt of niet voor in de BT rapportages. Bij de import in SBR Direct worden deze gegevens dus niet overgenomen.