Standaard Bankverklaring; van gedoe naar gemak

09 augustus 2018
Blogs

Bedrijven, overheden en andere organisaties, die onderdeel uitmaken van een 'keten', merken dagelijks het belang van een optimale uitwisseling van digitale informatie; om processen beter, efficiënter en sneller te maken. Maar ook zeker om commerciële kansen te benutten.

Het ontvangen van een Standaard Bankverklaring (SBV) is een voorbeeld van zo'n proces dat met digitale uitwisseling van gegevens een stuk sneller en efficiënter zal gaan. Een SBV is een document dat op verzoek van de accountant door de ondernemer wordt aangevraagd bij zijn bank. Dit document heeft de accountant nodig om jaarrekening te kunnen controleren. In de SBV staan alle gegevens vermeld over producten die de onderneming heeft bij zijn bank. Denk hierbij aan gegevens over kredieten, zekerheden, garanties, rekeningen, leningen en bevoegdheden.

Het digitaal, van machine-to-machine, kunnen uitwisselen van informatie vraagt om standaarden. Voor de Standaard Bankverklaring zijn op dit gebied al belangrijke stappen gezet zodat in de toekomst een SBV altijd uit dezelfde elementen bestaat, die dezelfde waarden vertegenwoordigen.

SBR Banken faciliteert momenteel al het digitaal aanleveren van jaarrekeningen en taxatierapporten bij de drie grootste banken van Nederland. Vanaf 1 januari 2019 kunnen deze banken ook de SBV leveren aan accountants. De eerste stap in het terug leveren van informatie vanuit de banken. De accountant kan in zijn softwarepakket bankgegevens ophalen. Later in 2019 is het ook mogelijk om de SBV door de accountant in XBRL voor zijn klant aan te vragen bij de banken.

Wil jij vanaf 1 januari ook de SBV digitaal kunnen ontvangen? Check dan bij jouw softwareleverancier de mogelijkheden!

Meer weten over de mogelijkheden?
peter.ebbeling@sbrbanken.nl

Stuur jij de jaarrekening nog met open enveloppe?

De laatste maanden was iedereen in de ban van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wie had er niet een mailbox vol met mailtjes waarin bedrijven opnieuw toestemming vroegen om jouw persoonsgegevens te...

16 juli 2018
Blogs